Aanpassing voedersiloEnige tijd geleden heb ik een voedersilo aangeschaft bij de firma Bakker te Hillegom. Ik had dat ding in hun catalogus gezien en het leek me wel leuk voor in de tuin en hoopte ook de vogels er een plezier mee te doen.

Het ding bleek makkelijk in elkaar te zetten en even later prijkte het op mijn tuintafel.

Ook het vullen met strooivoer was simpel en verwachtingsvol sloeg ik vanuit mijn huiskamer het ding gade.
Maar weken later was de silo nog steeds boordevol en vroeg ik me af wat er mis mee kon zijn, vooral in de wintermaanden bleken de vogels erg happig op voer te zijn en waarom meden ze mijn silootje?

De oorzaak was snel gevonden, ik probeerde me te verplaatsen in de gedachtenkronkels van een vogel en dacht, je moet toch makkelijk erbij kunnen komen en niet je snavel in zo'n verrekt klein gaatje moeten steken.
Het ding gedemonteerd en vervolgens de gaten een flink eind aan de onderkant en zijkanten groter gemaakt.

 

Een van de gaten in oorspronkelijke toestand

 

En het gat nadat het groter gemaakt was

 

Opnieuw het zaad er weer ingedaan en toen was het afwachten of mijn ingreep succes zou hebben. Lang hoefde ik daarop niet te wachten, binnen een half uur hadden ze de hele silo leeggepikt. En het was ook niet een éénmalige gebeurtenis, ik vul de silo elke ochtend, maar voor ik mijn koffie op heb is hij alweer leeg.
Ik heb mijn bevindingen vanzelfsprekend ook aan de firma Bakker meegedeeld, maar of zij er verder wat mee doen weet ik niet. Ze zouden het doorgeven en bedankten mij voor de tip.
Omdat ik verwacht dat een aantal mensen eveneens deze silo aangeschaft hebben leek het me wenselijk mijn ervaringen op mijn site te zetten, wellicht lezen ook zij dit en kunnen ze er hun voordeel mee doen.