Hoe nauwkeurig is eigenlijk een huis,tuin en keuken regenmeter?

 

Voor weinig geld kun je overal een eenvoudige regenmeter aanschaffen, en heb ik er ook een gekocht en die ziet er zo uit.

 

 

Het ding staat al geruime tijd in mijn tuin en opeens wilde ik wel eens weten hoe nauwkeurig zo'n meter (ook wel pluviometer genoemd naar de Griekse God van de Regen, Pluvius), eigenlijk is.
Omdat wegen me het meest nauwkeurige leek, heb ik het lege ding op een weegschaal gezet, getarreerd en het met water gevuld tot het niveau waar 40 bij stond.
De weegschaal gaf toen 161 gram aan. Hetgeen overeenkomt met 161cm3 .
Vervolgens door de omtrek te meten van de opening, het ding was niet helemaal rond, en met aftrek van de wanddikte, kwam ik tot een diameter van 7.08 cm. Oppervlak zodoende 39.37 cm2
Daarna het volume gedeeld door het oppervlak van de opening kwam ik op 161/ 39.37 = 4.09 cm ofwel 40.9 mm. Dit is dus in redelijke overeenstemming met hetgeen de meterschaal aangaf(40).
Jammer is dat de schaalverdeling zo grof is, de strepen zijn erg dik, dit bemoeilijkt het aflezen. De schaalverdeling is lineair, dus mag je ervan uitgaan dat de andere aanduidingen ook wel kloppen.
Verder geeft men aan in diverse publicaties dat de dikke wand van de opening de nauwkeurigheid geweld aan doet. Druppels die er op zouden vallen kunnen zowel binnen als buiten de meter terechtkomen. Persoonlijk geloof ik daar niet zo erg in dat dit de nauwkeurigheid ernstig zou beïnvloeden. De professionele regenmeters zouden een zeer dunne wand hebben zodat de opvallende druppel daarop gespleten zou worden en de restanten aan weerszijden naar beneden zouden vallen.Wel zo het beter geweest zijn wanneer men de wand aan de bovenkant wat langer had gemaakt zodat de druppels er niet uitspatten. Ook moet de meter zodaning opgesteld worden dat de opening volkomen horizontaal ligt.

Een ander, en denk ook groter nadeel is dat het opgevangen water gedurende de rest van de tijd tussen de metingen door kan verdampen. Wanneer het vrij warm weer is en het waait flink dan kan dit tot gevolg hebben dat een groot gedeelte van het opgevangen water verdampt is voordat men de stand komt noteren. Dit verdampen is echter voor het overgrootte deel tegen te gaan door in de regenmeter een trechtertje aan te brengen, zie schets.

Een dergelijk plastic trechtertje in in vrijwel elke huishoudelijke zaak verkrijgbaar. Zorg er wel voor dat de bovenkant gelijk is aan de rand er om heen, anders blijft het water daar achter hangen en komt niet in de meetbuis terecht. Doordat de opening van de trechter gering is zal er nauwelijks nog water uit de buis verdampen. Een nadeel van deze plastic regenmeters is wel dat ze bij vorst kapot kunnen vriezen.

Voor iemand die zich serieus op het pad van regenmeten wil begeven zijn er professionele regenmeters in de handel, zoals de Hellmeter, maar daarvoor moet men wel diep in de buidel tasten, de prijs van deze, overigens zeer fraaie meters, liggen rond de € 300.-

Tegenwoordig zijn er ook veel elektronische regenmeters op de markt. Een bekend type is de kantelbak:

 

 

Deze bestaat uit een twéétal opvangreservoirtjes, die aan elkaar zijn bevestigd en die rondom een horizontaal asje, als bij een wip, kunnen kantelen. Zodra de ene vol is, klapt hij om en leegt zich. Dit wordt ook wel het “kantelbak”-type genoemd. Zodra het balkje kantelt geeft het een puls af, welke met een pulsteller geteld kan worden.

Dit type heeft een opvangoppervlak dat qua grootte vergelijkbaar is met een Hellmann-regenmeter en geeft hij om de 0.2 mm een pulsje. Dat is behoorlijk nauwkeurig. De ervaring leert dat deze regenmeter zeer onderhoudsarm is en dat de nauwkeurigheid vrijwel vergelijkbaar is met een officiële regenmeter. Bovendien is de meter te ijken. Door middel van een tweetal stelschroefjes, die met enige moeite in de figuur te ontdekken zijn, kan men instellen na welke waterhoeveelheid het bakje moet omklappen. De prijs ligt rond de € 35.--. Daarbij is de uitlezingsapparatuur inbegrepen.

Dat ziet er dan zo uit: