Onbetrouwbare overheid?De geloofwaardigheid van onze overheid kreeg bij mij een geweldige knak toen ik een pakje pijptabak kocht.

Want op dit pakje staan kreten die op zijn zachtst gezegd niet bepaald geloofwaardig overkomen.

De kreet onderaan, Roken veroorzaakt dodelijke longkanker staat op gespannen voet met de waarheid.
Inderdaad kunnen mensen van roken longkanker krijgen, maar, gelukkig mogen we wel zeggen, overkomt dit een heel klein percentage van rokers. Ook al rook je niet dan kun je deze ziekte nog wel krijgen, dat is genetisch bepaald, maar dat past niet best in de kraam van het CAN, die komen dan meteen met de beschuldiging dat het van het meeroken gekomen is.

Ik heb een flink aantal mensen gekend die, zoals men dat noemt, rookten als een schoorsteen, en die desondanks een hoge leeftijd bereikten en NIET overleden zijn aan longkanker maar aan een andere kwaal of gewoon van ouderdom.

De kreet op de zijkant van het pakje, Roken is dodelijk, slaat ook nergens op. Ik drink veel koffie, en ik ga ook dood, dus op grond daarvan zou ik met hetzelfde recht van spreken kunnen zeggen, Koffiedrinken is dodelijk.
Natuurlijk kleven er bezwaren voor de gezondheid aan roken, maar geldt dat niet voor veel zaken? Waarom zijn er geen verenigingen of stichtingen die de mensen waarschuwen dat ook autorijden op dezelfde gronden dodelijk kan zijn. Immers, je hebt geen enkele garantie dat wanneer je 's morgens in je auto stapt je er dezelfde avond weer heelhuids uit zult komen.
Hoor eens even, luidt dan het argument van CAN, dat doe je dan jezelf aan, daarbij vallen geen onschuldige slachtoffers, hetgeen natuurlijk ook lariekoek is, want een onvoorzichtige chauffeur kan ook omstanders aanrijden.

Maar hetgeen mij het meest stoort is dat onze overheid zich voor het karretje van CAN laat spannen, ik ben er vrijwel zeker van dat deze kreten hen door deze stichting ingegeven zijn. Maar een overheid hoort geen halve waarheden te vertellen. Dat gebeurt ook al met het zogenaamde aantal sterfgevallen door longkanker, men schroomt er niet voor allerlei andere doodsoorzaken te relateren met roken en zo kom je dan op veel slachtoffers. Zo las ik enige tijd geleden dat onderzoek uitgewezen had dat de helft van de mensen die gestorven waren tengevolge van hart- en vaatziekten dit te danken hadden aan veel te weinig lichaamsbeweging. Maar aangezien dit een groot aantal is lag het voor de hand dat dit ook in de getallen van CAN opgenomen is. De felheid waarmee deze stichting steeds zijn gelijk probeert te halen is onvoorstelbaar, men heeft het er wel eens over dat terroristen fanatisme uitstralen, welnu, wat dat betreft kunnen ze nog wel in de leer gaan bij deze antirokenfundamentalisten. Ze zullen zeker niet rusten voordat het zover gekomen is dat men in zijn eigen huis niet meer mag roken.