De Spoorwegen spreken


Dit was de titel van een boekje dat ik lang in mijn bezit heb gehad, door de evacuatie tijdens de oorlog ben ik dit helaas kwijtgeraakt. Men kon daarin vrijwel alles over de Spoorwegen vinden. Ik heb de NS dan ook eens verzocht om dit boekwerkje opnieuw uit te geven, maar daar zagen ze geen reden toe. Helaas zou ik zeggen.

De Spoorwegen vonden het blijkbaar wel nodig om een en ander in een nieuw jasje te steken.
Maar of ze daarin nu wel zo in geslaagd zijn is een andere vraag.
Over smaak valt niet te twisten is een gezegde. Daar houden we het dan maar op.

Tot voor enkele jaren geleden kreeg je als je een plaats binnen kwam rijden b.v. het bovenste bord in de afbeelding te zien.
Dit waren flinke grote letters en je kon dan ook al vanaf een redelijke afstand zien welke plaats je binnenkwam.

Maar neen, bij NS vonden ze het blijkbaar nodig deze fraaie borden te gaan vervangen door meer functionele borden, althans dat was de bedoeling. Het resultaat is het onderste bord in de afbeelding, dit prijkt nu op de perrons van het station te Didam. Veel lastiger te lezen, je moet er dicht bij zijn om te kunnen zien in welke plaats je nu eigenlijk bent.

Fascinerend is het witte vierkantje links boven. Dat zou vast wel een betekenis hebben. Toen ik me dus tot NS wendde met de vraag wat de betekenis van dat vierkantje was, kreeg ik als antwoord dat het niets functioneels was, gewoon een ludiek grapje van de ontwerper. Het zij zo. Over smaak valt blijkbaar inderdaad niet te twisten, maar wat mij betreft hadden de eerste borden wel mogen blijven staan.