Memon, het apparaat tegen allerlei schadelijke straling rondom het huis.

 

Ik heb in mijn leven veel vermakelijke artikelen gelezen, maar de brochure over het Memon-apparaat slaat alles.
Het is een samenraapsel van kreten, de een nog mooier dan de ander. Men heeft het over een met pathogenen vervuild signaal, pathogenen zijn ziekmakende bacteriën, ziet u die al onderdeel uitmaken van een elektromagnetisch signaal? En het bezit de fraaie eigenschap dat het verkrijgbaar is voor welke schadelijke straling dan ook. Of het nu gaat om de straling van een gsm of aardstralen, Memon biedt de oplossing. Het geheel deed me een beetje denken aan het verhaal over de BioStabil 2000, ook de 'uitvinder' daarvan, Bruno Santanera, probeerde onwetende mensen zand in de ogen te strooien met kreten die mensen wel aanspraken. Inspelen op de angstgevoelens van mensen vind ik meer dan laakbaar en dat is nu precies wat de verkopers van dit apparaat doen. Je moet tegenwoordig goed op je woorden passen maar ik durf te beweren dat ik vind dat de verkopers van dit apparaat oplichters van de ergste soort zijn.

Tijdens een uitzending van Radar liet men zien dat wanneer men een dergelijk kastje openmaakte dit gevuld was met zand, erin bevond zich een hologram en verder een printje met daarop een Ledje, dat diende om te kunnen zien of het apparaat aanstond. Dat zand zou de informatie moeten opslaan. Dat gaat echter alleen wanneer men het Silicium wint door reductie van zéér zuiver zand (SiO2). Maar om er vervolgens een halfgeleider van te maken dient men het te 'verontreinigen' met fosfor of boor. Met het zand dat in de Memon zit kun je niets, behalve het apparaatje wat gewicht geven zodat de indruk gewekt wordt dat er inderdaad wel een transformatoren in kunnen zitten.

Met een hologram kun je ook niets, zoals wel gebleken is uit de polsbandjes met een hologram er in die een mens bij het dragen ervan meer stabiliteit zouden noeten geven. Er ontstond een run op deze polsbandjes omdat vooral sportlieden deze aangeschaft hadden, maar ik denk dat de meeste inmiddels wel in de prullenbak verdwenen zijn want er was geen enkel bewijs voor de werking ervan. De enkeling die beweerde dat het wel effect had zal ten prooi gevallen zijn aan suggestie, zodoende reageren sommige mensen ook positief op placebo's (geneesmiddelen die geen werkzame bestanddelen bevatten).

Helaas zullen er altijd mensen blijven die bereid zijn absurde bedragen, vele honderden euro's, te betalen voor totaal nutteloze apparaten. Hen neem ik niets kwalijk, ik kan me voorstellen dat men als laatste strohalm naar zulke middelen grijpt, maar ik neem het wel de mensen hoogst kwalijk die misbruik maken van de goedgelovigheid van mensen door ze allerlei waardeloze apparaten aan te smeren.

Maar zoals iemand al eens in de oudheid gezegd schijnt te hebben, de mensheid wil bedrogen worden