Eenvoudige LED - tester

Vaak wil je een LED gebruiken maar weet je niet de spanningsval over de LED bij een bepaalde stroom. Daarbij komt dat deze sterk afhankelijk is van de kleur van de LED.

In onderstaand lijstje zijn enkele waarden als richtlijn gegeven:

 Kleur

Spanningsval (Volt)

 Infrarood

 1.6

 Rood

 1.8 - 2.1

 Oranje

 2.2

 Geel

 2.4

 Groen

 2.6

 Blauw

 3.0 - 3.5

 Wit

 3.0 - 3.5

 Ultraviolet

 3.5

 

Let er wel op dat er ook zogenaamde Low current LED's zijn, die bij 2 mA al heel helder oplichten.

Wat de anode en de kathode zijn is te zien in volgend plaatje:

 

 

Omdat ik ook nogal eens met LED's werk heb ik de volgende schakeling gemaakt, zodat ik daarmee van een LED de spanningsval bij een bepaalde stroom kan bepalen:

 

 

De bedoeling was om de schakeling uit een 9V batterij te kunnen voeden, maar omdat de spanning van een batterij tijdens gebruik nogal afneemt moest ik een stabiele spanningsbron hebben.
Dat heb ik gerealiseerd met de schakeling rondom het IC 741. De uitgangsspanning van de 741 stelt zich zodanig in dat de spanning op ingang 2 identiek is aan die op ingang 3.
Met behulp van de trimmerpotentiometer kon ik de uitgangsspanning op 4.40V instellen, wanneer ik de batterij verving door een regelbare voeding kon ik de spanning van 5.5V tot 15 V veranderen zonder dat de uitgangsspanning van de 741 veranderde, die bleef keurig op 4.40V

Het IC 3130 zorgt met de transistor voor een stroombron, ook hier geldt weer dat het IC ervoor zorgt dat de spanning op ingang 2 identiek is aan de aangelegde spanning op ingang 3. Zodoende kan ik met de potmeter de stroom van 0 tot 20 mA regelen, immers bij een ingansspanning van 4.40V is de spanning over de weerstand in de emitter van de transistor eveneens 4.40V en ergo de stroom 20mA. De stroom door de LED zal een fractie minder zijn omdat door de weerstand van 220 Ohm ook nog de basisstroom van de transistor vloeit, maar die is verwaarloosbaar klein.
Ik heb geprobeerd in plaats van de 3130 een 741 te gebruiken, maar wanneer de ingangsspanning laag werd ging de schakeling compleet over zijn toeren, blijkbaar is de 741 niet daarvoor het geëigende IC.
Wel moet er op gelet worden dat er een condensator aangebracht wordt tussen pen 1 en 8, anders gaat de schakeling oscilleren.

Ik heb de schakeling als volgt afgeregeld, na eerst de uitgangsspanning van de 741 op 4.40 V afgeregeld te hebben heb ik een voorlopige schaal op de potmeter van 10K geplaatst, dit is een gewone lineaire potmeter en kan ook vervangen worden door een spanningsdeler met daarachter een meervoudige schakelaar. Voor de doeleinden waarvoor ik het wil gebruiken volstaat de potmeter. Vervolgens een mA meter tussen de aansluitpunten geplaatst en de stroom ingesteld op verschillende waarden en dat aangetekend op de schaalverdeling. Dat hoef je maar eenmalig te doen. Daarna kun je een te onderzoeken LED aansluiten en bij de ingestelde stroom de spanning over de LED meten. Ik heb, zij het op een meer simpele manier, wel eens krommen van LED's gemeten:
Low current LEDS's