Praktische Intercom

Intercoms zijn te kust en te keur te koop, er zijn er die via het lichtnet werken, draadloos of gewoon via een kabeltje.
Ieder heeft zijn voor en zijn tegen. Mocht je echter de behoefte hebben aan een zéér betrouwbare Intercom dan biedt onderstaande schakeling een uitkomst.

De Intercom wordt gevoed door twee 9V batterijen en gebruikt alleen stroom bij gebruik. Beide units zijn door een 2-draads kabeltje met elkaar verbonden (stippellijnen). De luidsprekers fungeren zowel als luidspreker als microfoon. Druk je op S1 en spreek je in de luidspreker dan wordt het signaal door de transistortrap versterkt en is het hoorbaar in de rechter luidspreker en omgekeerd. Het voordeel is verder dat wanneer geen schakelaar ingedrukt is, je totaal niets hoort, dus ook geen vervelend geruis. Deze schakeling heeft bij mij vele jaren tot volle tevredenheid gewerkt.

Ik krijg nogal eens een mailtje waarin men zich beklaagt dat men niets hoort. Het blijkt dan dat ze dan laagohmige luidsprekers gebruiken en dan hoor je niets of in ieder geval zeer weinig.
Inderdaad blijkt het lastig hoogohmige luidsprekers te verkrijgen, dit zal wel te maken hebben dat bij moderne radio's de eindtrap uit transistors bestaat en die kunnen grotere stromen leveren dan een radiobuis.

Ten behoeve van hen heb ik in het schema hieronder een oplossing daarvoor gegeven. De impedantie van de luidsprekers wordt door middel van een audiotransformator ( wikkelverhouding 1:2 of 1:4)omhoog getransformeerd.

Het blijkt lastig om aan hoogohmige luidsprekers te komen, dat heeft een zekere Colin Mitchell aangespoord om een nieuw ontwerp te maken.
Hij heeft me dat toegestuurd met permissie dit op mijn site te plaatsen. Ook zou dit ontwerp meer output geven door de toevoeging van een extra transistor. Mocht je hierover vragen hebben, zijn website is: http://www.talkingelectronics.com/