Wie kent deze jonge vrouwen?

                                                  Wie weet de naam van de persoon die het programma astrovu.exe gemaakt heeft of kan me daar meer over vertellen?Plausibele verklaring gezocht voor onderstaande probleem.

Stel, ik loop b.v. een van de piramides in Mexico op. Het zijn nogal wat trappen en bovenaan gekomen moet ik even op adem komen. Dat duurt voor een ongetraind iemand dus een poosje. Vervolgens daal je deze trappen weer af en bent vlugger beneden dan dat je naar boven gegaan bent. Maar het meest frappante is dat je lang niet zo staat te hijgen. Terwijl je toch meer vermogen geleverd hebt.

Immers, zodra ik de trappen ga bestijgen win ik aan potentiële energie. Bovenaan gekomen is deze dus met een bepaalde hoeveelheid toegenomen. Aan kinetische energie heb ik niets gewonnen zodra ik weer stilsta.
Ik spring vervolgens niet van de pyramide recht naar beneden, dat kan ook niet omdat de treden me in de weg zitten. Zou ik dat wel kunnen dan zou al mijn winst aan potentiële energie omgezet worden in kinetische energie.

Nu moet ik me echter steeds afremmen bij het naar beneden lopen, ik kom dan ook aan met een snelheid die verwaarloosbaar is vergeleken bij die ik zou bereiken wanneer ik me wel naar beneden had kunnen laten vallen. Met andere woorden, ik heb wederom dezelfde hoeveelheid energie moeten leveren. Alleen, omdat ik sneller naar beneden ben gelopen dan naar boven geklommen, heb ik dus meer vermogen geleverd. Op grond daarvan zou je verwachten dat de afdaling meer afmattend zou zijn dan de klim. Er zal ongetwijfeld een goede verklaring voor zijn, maar tot op heden heb ik die nog niet gehoord of gelezen.


Indien u iets weet, gaarne bericht aan mij:janfreak@xs4all.nl