Weergeven van getallen in een verschillend formaat

Getallen.exe heb ik geschreven omdat ik de mogelijkheid wilde hebben in bestaande bestanden een getal te kunnen veranderen.

Het formaat van een getal in een bestand kan aanzienlijk varieeren, je ziet met een hex-editor het getal staan en wijzigt dit dan om na herstarten van het programma tot de conclusie te komen dat het er nog net zo staat als ervoor.

Ik ben in het bezit van een leuk programmaatje, astrovu.exe, dat op elk gewenst tijdstip de stand van de planeten aan het zwerk laat zien.
Dit programma is op Internet te vinden onder astrovu2.exe, hierin zit astrovu en de doc file vervat. Alleen waren de breedte- en lengtegraad niet die van mijn woonplaats.
Elke keer dat ik het programma opstartte moest ik dit veranderen en dat ging al gauw de keel uit hangen. Met geen mogelijkheid lukte me het de maker van het programma te localiseren.
Met een hexeditor heb ik geprobeerd de lengte- en breedtegraad te veranderen, in eerste instantie lukte me dat dus niet en kreeg ik door dat dit met het formaat van het getal te maken had.
Omdat dit nog een hele uitzoekerij was heb ik dit programma gemaakt om anderen dat werk te besparen. Daarom ook nog in het kort hoe ik tewerk gegaan ben.

Het blijkt dat je de getallen in de extended vorm in moet voeren, dwz. 10 bytes groot.
In het oorspronkelijke programma stonden als breedte- en lengtegraad resp. 39.055 en -77.065
Voer je dat vervolgens in het programma getallen.exe en kies je voor optie 7 (extended) dan krijg je de volgende tekenreeksen te zien:

                     52 B8 1E D7 EB 51 38 9C 04 40  en  48 E1 7A 14 AE 47 21 9A 05 C0

Het klopte niet helemaal, toen ik met de hexeditor naar ging zoeken bleek op de plaats van D7 85 te staan, de rest klopte wel.
Zelf woon ik op coordinaten 51.944 Noorderbreedte en 6.134 Oosterlengte.
Proefondervindelijk heb ik uitgezocht hoe dit ingevoerd moest worden, bij Westerlengte diende dit van een minteken voorzien te worden.
Na het invoeren van deze twee getallen in het programma kreeg ik de combinatie:

                   0E 2D B2 9D EF A7 C6 CF 04 40  en  EE 7C 3F 35 5E BA 49 C4 01 40

Nadat ik met de hexeditor de eerste serie getallen vervangen had door de tweede bleek na het opstarten van het programma dit keurig in beeld te komen en werkte het programma daarna met deze coordinaten.

 

Omdat een .exe bestand niet wil draaien blijkbaar wanneer je dat via Internet probeert te openen heb ik het bestand gezipt en is hieronder te downloaden.

GETALLEN.zip