Flauwe reclame van Duracell !

De laatste tijd is regelmatig een TV-spotje van Duracell te zien waarin men stelt dat Duracell batterijen beter zijn dan zinkbatterijen. Dit is een waarheid als een koe, alleen vergelijkt men batterijen die wezenlijk verschillend zijn.
De Duracell batterijen zijn alkaline batterijen, de werking berust op een geheel anders chemisch proces en het is dus uitermate flauw om zo'n bewering te doen. Ik kan met dezelfde stelligheid zeggen, dit geldt voor elke alkaline batterij, of deze nu van Varta, Philips, Gp, Panasonic zijn, of noem elk ander merk dat deze batterijen vervaardigt maar op.

Wanneer Duracell inderdaad wil bewijzen dat zijn batterijen de beste zijn dan moeten ze deze vergelijken met identieke typen van de hierboven genoemde merken. Ik heb dit ook aan de firma Duracell meegedeeld en kreeg daarop het volgende antwoord.

Geachte heer Hamer,

Dank u voor uw brief. Middels dit mailtje willen wij u ons standpunt geven. Duracell begeeft zich in een batterijenmarkt die uit verschillende segmenten bestaat. Het verreweg grootste segment is die van de batterijen voor algemeen gebruik (lees: AA, AAA, C, D en 9V types/formaten). Ongeacht de technologie die zich in de batterij bevindt (zink, alkaline, high-power alkaline...), ze zijn allemaal inzetbaar in de apparatuur die één van de voornoemde types/formaten als energiebron gebruikt. Wij zijn dan ook van mening dat zinkbatterijen en alkalinebatterijen wel degelijk in dezelfde categorie zitten en dus ook met elkaar mogen worden vergeleken. Eén van de doelstellingen van Duracell is om de totale alkalinemarkt te laten groeien ten koste van de zinkkoolstofmarkt, hiermee bewijzen wij de consument wel degelijk een dienst, zowel direct als indirect. Ten eerste hoeven de batterijen veel minder vaak te worden vervangen (Duracell alkaline batterijen gaan nu eenmaal veel langer mee dan zinkkoolstof batterijen), dit bespaart de consument tijd en moeite. Ten tweede wordt het milieu minder belast door de verlaagde toestroom van lege batterijen in het recycle proces.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groeten,

Arnaud Heijmerink
Business Manager Duracell
Gillette Group Benelux

Dat het één van de doelstellingen van Duracell is om de alkalinemarkt te laten groeien t.o.v. de zinkkoolstofmarkt is te begrijpen wanneer men weet dat Duracell alleen alkaline, kwik en zilveroxide batterijen vervaardigt.

Ook is het een feit dat men minder vaak een batterij hoeft te verwisselen, maar men dient er dan wel bij te vermelden dat de prijs van een Duracell batterij aanzienlijk hoger ligt dan die van een zinkbatterij. Maar dit wordt wijselijk niet vermeldt.

Ik ben niet eerder overtuigd van de superioriteit van Duracell batterijen voordat ik een grafiek heb gezien waarin belastingskrommen staan van de Duracell batterij en minstens 3 à 4 identieke batterijen van een ander merk.