Herstellen van defecte NiCd batterijen

In een batterijenpack komt het nogal eens voor dat een of meerdere cellen defect zijn geraakt.
Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar we hebben er meer belang bij te zien of deze defecte batterijen weer bruikbaar gemaakt kunnen worden. Ik moet eerlijk zeggen dat het niet altijd lukt, maar met de hieronder volgende schakeling is het me meerdere malen gelukt defecte batterijen weer bruikbaar te maken.

De te gebruiken schakeling is erg eenvoudig en zal geen problemen opleveren.
Sluit de 'defecte' batterij aan zoals aangegeven in de figuur. Vervolgens sluit je een gelijkspanning van aan (30-35Volt). Daarna plaats je de schakelaar S
1 in stand 2 (neutrale stand) en druk een aantal malen op drukschakelaar S2.  Zorg ervoor dat je enige tijd tussen het drukken wacht om de condensator gelegenheid te geven zich op te laden. Nadat je dat een aantal keren gedaan hebt schakel je schakelaar S1 in stand 1 en kijkt of de spanning over de batterij oploopt. Zodra dit het geval is moet de spanning tot ongeveer 1.25 Volt oplopen. Is dit niet het geval, alles nog eens herhalen.

Lijkt alles goed verlopen dan moet je nadat deze spanning bereikt is, schakelaar S1 in stand 3 zetten en kijken of de spanning niet te snel daalt. Wanneer dit n.l. het geval is dan moet je alles nog eens herhalen. Lukt dit dan nog niet dan is de batterij echt 'gesneuveld' en kun je alleen maar deze vervangen door een ander exemplaar.

In een artikel heb ik gelezen dat defecte NiCd's ook succesvol weer bruikbaar gemaakt kunnen worden door ze een nacht in de diepvriezer te leggen. De kristallen die het laadproces tegen zouden gaan worden door de koude gebroken. Ik heb dit echter niet geverifieerd.

Een ander interessant artikel hierover kun je vinden op de website van Tony van Roon:

Rejuvenates DEAD NiCads